11 marca 2019

Wehikuł czasu – warsztaty dla szkół, firm, instytucji

„Wehikuł czasu” – przekonaj się co czuje senior

Czy zrobienie herbaty, zapłacenie za zakupy albo podniesienie przedmiotu z podłogi może być dużym problemem dla sprawnej fizycznie młodej osoby? TAK! Wystarczy, że zostanie mu dodanych… 40,50 lat! „Wehikuł czasu” to nowa propozycja tarnowskiej Fundacji Zielona Przystań i Międzyosiedlowych Centrów Aktywności Senioralnej.

W ramach projektu wykorzystywany jest specjalny strój – symulator starości, który pozwala młodszym ludziom przeżyć ograniczenia występujące w podeszłym wieku. Każdy, kto wypróbował symulator starości GERT jest w stanie lepiej zrozumieć starszych ludzi. Symulator stworzył Wolfgang Moll – projektant i ergonomista, członek Niemieckiego Towarzystwa Gerontologii i Geriatrii. Symulator był stosowany podczas zajęć w niemieckich, szwajcarskich i austriackich uniwersytetach, klinikach, centrach medycznych oraz największych firmach m.in.: BMW, MAN, Bosch, Siemens.

W ramach „Wehikułu czasu” uczniowie zakładają symulator, który ogranicza ruch i zwiększa ciężar osoby o kilkanaście kilogramów.
Okulary pozwalają zobaczyć świat oczami osoby chorej na jaskrę, zaćmę, cukrzycę. Słuchawki ograniczają słuch, a nakładki na buty stwarzają problemy z utrzymaniem równowagi.

Osoby ubrane w symulator mają za zadanie wykonać proste czynności, np. przygotować posiłek w zainscenizowanej kuchni, zrobić zakupy w sklepie, załatwić sprawę w urzędzie.
Dodatkowo wykonywane są zdjęcia, na których osoby „postarzane” są o kilkadziesiąt lat.

Aby poznać problemy chorującego na Parkinsona zakładane są specjalne rękawice, które powodują drżenie rąk.

– Szok, nie wiedziałem, że jest tak trudno. Teraz już wiem, że najprostsze czynności są problemem dla mojej babci – takie m.in. opinie można usłyszeć od młodych ludzi, którzy założyli strój.

– Nasi uczniowie zgodnie stwierdzili, że ten projekt jest niezwykle potrzebny młodym ludziom, którzy powinni umieć zmienić perspektywę, ponieważ takie doznanie prawdopodobnie prędzej czy później dotkną każdego z nas. Doświadczenie takich przeżyć osobiście na pewno zostaje długo w pamięci i uwrażliwia na los osób starszych, nie tylko tych bliskich, ale także tych spotykanych każdego dnia gdzieś obok.  W dzisiejszym świecie zdominowanym przez technologie informatyczne, w rosnącym oddaleniu od innych, bardzo potrzebujemy narzędzi, dzięki którym będzie można rozbudzić w młodych osobach empatię i wrażliwość na drugiego człowieka i zmniejszyć bariery międzypokoleniowe.  Dzięki „Wehikułowi czasu” na pewno się uda – podkreśla Dorota Zeleśny dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 8 w Tarnowie.

Celem projektu jest zwiększanie empatii, zrozumienie potrzeb osób starszych, zmniejszenie barier międzypokoleniowych. W ramach projektu rozdawane są także broszury o tym jak łatwo i „z głową” można pomóc osobom niepełnosprawnym, starszym spotkanym na ulicy.

Zajęcia trwają ok. 40 minut i są przeznaczone są dla uczniów klas siódmych i ósmych szkoły podstawowej oraz szkół średnich.

„Wehikuł czasu” realizowany jest przez Fundację Zielona Przystań i współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach projektu „Małopolski Ośrodek Wsparcia Ekonomii Społecznej – Subregion Tarnowski”.

Realizujemy także warsztaty dla firm

„Wehikuł czasu” dla firm

To propozycja skierowana zwłaszcza dla:

• pracowników działów obsługi klienta, pracowników banków, sklepów
  • pracowników instytucji zajmujących się opieką nad osobami starszymi, niepełnosprawnymi
  • opiekunów medycznych

Oferta zajęć:

• warsztaty trwające ok. 90 minut
  • grupa do 12 osób na zajęciach
  • każdy uczestnik zajęć otrzymuje certyfikat potwierdzający udział w warsztatach
  • osoby, które założyły kombinezon otrzymują dodatkowo „identyfikator członka misji Wehikuł Czasu”
  • promocyjna opłata za grupę

„Wehikuł czasu” w Twojej szkole, firmie?

Nic prostszego. Prosimy o kontakt z nami: kontakt@fundacjazp.pl i 507 127 311

Zamawiając „Wehikuł czasu” wspierasz działanie Fundacji Zielona Przystań na rzecz osób starszych, niepełnosprawnych.

Referencje:

Szkoła Podstawowa nr 8 w Tarnowie – więcej

O nas:

Radio RDN Małopolska

Wehikuł czasu pozwala zrozumieć starość

Ma pokazać młodym ludziom z jakimi ograniczeniami zmagają się seniorzy. Przy pomocy „symulatora starości”uczniowie tarnowskich szkół mogą się przekonać jak trudno jest być seniorem. Zakładając na siebie specjalny kombinezon, młodzi ludzie w kilka minut mogą poczuć się jak 70-80-letnie osoby, które mają problemy z wejściem po schodach czy utrzymaniem w rękach łyżki lub szklanki herbaty – więcej

Warsztaty „Wehikuł czasu”

Ada: „było źle, to takie szuranie, jak babcie…”
Kamil: „jak jest złotówka i 5 zł to nie wiadomo co jest co”
Łucja: „masakra, aż tak jest źle ze wzrokiem?” (zaćma)
Dominik: „boleśnie” (choroba Parkinsona)
Maksymilian: [żeby zamieszać herbatę, nie mieszał łyżeczką, włożył ją tylko do herbaty, drżenie ręki „samo” mieszało herbatę]