“Wrażliwość na osoby starsze jest istotną cechą cywilizacji. Cywilizacja będzie się rozwijała, jeśli potrafi szanować rozsądek, mądrość osób starszych.” Papież Franciszek

Dnia 14 grudnia 2023 roku w Tarnowie uczniowie V Liceum uczestniczyli w warsztatach przy użyciu symulatora starości. Młodym ludziom dodaliśmy trochę lat, tak aby czuli się na 70- 80 i postawiliśmy przed nimi wyzwanie: Czy zrobienie ciepłego napoju, wypełnienie dokumentów czy zapłacenie za zakupy może być problemem? Każdy z uczniów po wyjściu z poczucia komfortu miał namiastkę poczucia jak jego dziadkowie czy rodzice na codzień funkjconują. Dlaczego to robimy? Aby zwiększyć świadomość młodych ludzi na potrzeby i ograniczenia Naszych Seniorów.

W warsztatach wzieło udział 80 młodych ludzi, którzy na pewno zmieni swoje patrzenie na świat, widząc perspektywę starszej osoby.