Warsztaty przy użyciu symulatora starości pn. “Wehikuł Czasu”

“Wrażliwość na osoby starsze jest istotną cechą cywilizacji. Cywilizacja będzie się rozwijała, jeśli potrafi szanować rozsądek, mądrość osób starszych.” Papież Franciszek

Dnia 14 grudnia 2023 roku w Tarnowie uczniowie V Liceum uczestniczyli w warsztatach przy użyciu symulatora starości. Młodym ludziom dodaliśmy trochę lat, tak aby czuli się na 70- 80 i postawiliśmy przed nimi wyzwanie: Czy zrobienie ciepłego napoju, wypełnienie dokumentów czy zapłacenie za zakupy może być problemem? Każdy z uczniów po wyjściu z poczucia komfortu miał namiastkę poczucia jak jego dziadkowie czy rodzice na codzień funkjconują. Dlaczego to robimy? Aby zwiększyć świadomość młodych ludzi na potrzeby i ograniczenia Naszych Seniorów.

W warsztatach wzieło udział 80 młodych ludzi, którzy na pewno zmieni swoje patrzenie na świat, widząc perspektywę starszej osoby.