MyZbieramy

Samozbiory – zbierz to sam – niech nic nie zmarnuje się na polu
Truskawki, maliny, borówki, czereśnie, brzoskwinie, jabłka – m.in. na zbiór takich owoców rolnicy mogą zaprosić rodziny i osoby indywidualne na powstałym w tym celu portalu MyZbieramy.pl
Portal, pierwszy tego typu w Polsce, rozpoczął przyjmowanie ogłoszeń w sezonie 2020.  Zaproszenia są publikowane darmowo. MyZbieramy.pl ma sprawić, aby rzadkością były sytuacje, gdy rolnikowi  zostają owoce, warzywa na polu, bo nie miał ich kto zebrać.

Portal wspiera lokalnych rolników, bo zapłata następuje od razu w gospodarstwie w ramach sprzedaży bezpośredniej. Wówczas obie strony zyskują, bo gospodarz dostaje za płody rolne więcej niż w sprzedaży hurtowej, a osoba zbierająca płaci za nie taniej niż w sklepie. Następują też relacje, możliwość stałej współpracy.

Hasło portalu brzmi: “Poczuj radość zbierania”, ponieważ jego celem jest też powrót do natury, zachęcenie do aktywnego spędzania czasu na świeżym powietrzu. Propozycja skierowana jest zwłaszcza do rodzin z małymi dziećmi, które mogą przekonać się na czym polega uprawa (żywa lekcja przyrody), a wspólna wyprawa wzmocni relacje. Z kolei dla osób starszych będzie to sentymentalna podróż – przypomnienie czasów, gdy w młodości zrywały owoce czy pomagały w polu. Jesteśmy przekonani, że idea „zbierz to sam” może być również doskonałym magnesem w rozwoju agroturystyki (zbieranie i pobyt z noclegiem w gospodarstwie).

Zasada działania portalu jest bardzo prosta. Rolnicy, którzy chcą zaprosić do siebie na zbiór rejestrują darmowe konto. Następnie mogą wystawić bezpłatne ogłoszenie na MyZbieramy.pl . W informacjach podają m.in. daty zbioru, zdjęcia oraz cenę, za którą osoby mogą zebrać dla siebie owoce, warzywa. W każdym momencie rolnik może samodzielnie dokonać w nim zmian. Ponadto twórcy portalu udostępniają rolnikom wzory plakatu do promocji wydarzenia oraz Regulamin zbierania i oświadczenia dla zbierających. Z kolei zbierający mogą znaleźć ofertę blisko swojego domu korzystając z wyszukiwarki według województw. Pomysłodawcą i koordynatorem projektu jest Mirosław Biedroń.

MyZbieramy - zbierz to sam