14 kwietnia 2020

RAZEM DLA TARNOWSKICH SENIORÓW!

Uwaga! Wpis archiwalny: aktualnie akcja nie jest prowadzona

Potrzebujemy Twojej pomocy – wesprzyj akcję dostarczania ciepłych posiłków do tarnowskich Seniorów

Darmowe posiłki dostarczane codziennie do ponad 150 osób wymagających wsparcia

Fundacja Zielona Przystań współtworzy akcję Razem dla Seniorów realizowaną jako inicjatywa oddolna Firmy Emes i Partnerzy, Restauracji Stara Łaźnia i Tarnowskiej Rady Seniorów. Akcja została zapoczątkowana z potrzeby serca, by chronić tarnowskich seniorów przed zarażaniem się koronawirusem,ponieważ to oni są najbardziej zagrożeni skutkami Covid-19.

Kiedyś, seniorzy troszczyli się o Nas – dziś jest czas by zatroszczyć się o Nich

Osoby, które zostały objęte wsparciem to osoby starsze, niesamodzielne, ale również osoby niepełnosprawne, mające problemy w codziennej, samodzielnej egzystencji.

Dostarczyliśmy już pod drzwi przeszło bezpłatnych 3000 posiłków

Trzon akcji stanowi przygotowywanie posiłków przez Restauracje Stara Łaźnia Plac Więźniów KL Auschwitz 1, oraz Restaurację Obsesja Smaku, ul. Krakowska 3. Część z produktów udaje się pozyskać bezpłatnie od firm (hurtowni, sklepów), część przynoszą osoby prywatne w siatkach, chcąc podzielić się tym co mają. Jednak potrzeby są znacznie większe. Następnie Panie kucharki z obydwu restauracji: Kasia, Dorota, Dorota,  Marysia, Zosia, Ania, Monika, Ela, Agnieszka i Magda i jeszcze jedna Ela przygotowują dla potrzebujących codziennie, pyszny syty posiłek posiłek.

Codziennie przygotowywanych jest ponad 150 posiłków

–  jednak potrzeby są znacznie większe.

W dalszej kolejności pracownicy Firmy Emes i Partnerzy w tym jej szef Marcin oraz Ania, Sławek, Krzysztof, Robert i drugi Robert wraz ze swoim synem Adrianem, Piotr, Tomek, Bogdan oraz  Maciej rozwożą za darmo posiłki. Nie daliby jednak rady, gdyby nie pomoc wolontariuszy w osobach: Rafała, „Sokoła”, Doroty z synem, Patrycji, Piotra, Przemka, Oli, Łukasza. Osób z Fundacji Rozwoju Edukacji, Pracy, Integracji REPI: Tomasza, Krystyny, Urszuli, Anny, Marzeny, Iwony, Marii, Krzysztofa, Elżbiety, Dominika. Osób z Malty Służby Medycznej oddział Tarnów: Dawida Patrycji, Kacpra, Krzysztofa, Patrycji, Nikoli, Grzegorza, Aleksandry  i wielu innych.

Fot. Artur Gawle

Pojawiają się koszty paliwowe, które w dłuższej perspektywie czasu stanowią realne koszty, których nie jeteśmy w stanie sami pokryć.

W Internecie czuwa nad nami Lidzia z Niezależnego Serwisu Informacyjnego KADR, która relacjonuje, promuje i pomaga akcji zatoczyć coraz szersze kręgi.

Nie zapominajmy o ludziach, którzy odbierają telefony w Firmie EMES i Partnerzy, która również oferuje bezpłatną pomoc w robieniu zakupów to Ania i Maciej. W Fundacji Zielona Przystań działają Kuba i Mirek, którzy pomagają tam tylko gdzie mogą. Jest jeszcze wiele osób, których nie wymieniliśmy, a także pomagają nam w dzieleniu się tym dobrem z Wami.

Współtwórcy akcji:

EMES i Partnerzy || Tarnowska Rada Seniorów || Restauracja Stara Łaźnia || Restauracja Obsesja Smaku || Fundacji Rozwoju Edukacji, Pracy, Integracji REPI || Malta – Służba Medyczna Oddział Tarnów || Księża Filipini ||